Wij organiseren evenementen die voor iederéén zijn. Daar waar veel paganisten en heidenen vaak zonder enige drempel aan van alles kunnen deelnemen, lopen heidenen en paganisten uit gemarginaliseerde groepen vaak tegen al dan niet onzichtbare grenzen aan. Ter bewustwording nodigen we je van harte uit deze post tot je te nemen.
Paganisten en heidenen die een beperking hebben, LHBTI+ zijn, een biculturele achtergrond hebben, in armoede leven en paganisten en heidenen uit andere gemarginaliseerde groepen willen vanzelfsprekend mee doen aan events. Net als ieder andere heiden of paganist. Een event toegankelijk maken voor een brede doelgroep is veel makkelijker en goedkoper dan men vaak denkt. Het is vooral een kwestie van wéten wat nodig is en die moeite wíllen doen. Een goed toegankelijk event, online of fysiek, is trouwens voor álle deelnemers veel prettiger!
De pagan/heidense community doet er goed aan om deze groepen mensen te verwelkomen, want diversiteit leert ons de wereld met andere ogen te bekijken. Dat kan bijzonder waardevol zijn, als mens én als community. Mensen die vaker een stap extra moeten zetten om mee te kunnen doen, hebben vaak veel inventiviteit ontwikkeld door alles waar ze tegenaan lopen. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die een beperking hebben, LHBTI+ zijn, een biculturele achtergrond hebben, in armoede leven en paganisten en heidenen uit andere gemarginaliseerde groepen. Ieder mens heeft eigen, unieke talenten en levenservaring… Wij dagen je hier uit je blik te verbreden!
Het staat Bes Netwerk voor:
-
Fysieke toegankelijkheid
Niet alleen voor rolstoelgebruikers, maar voor alle mensen die vanzelfsprekend mee willen kunnen doen.
-
Heldere en open communicatie
Mensen moeten zich vrij voelen aan te geven wat ze nodig hebben om mee te kunnen doen. Wij willen binnen het Bes Netwerk een open sfeer scheppen en vasthouden, proberen zo veel mogelijk duidelijkheid te bieden, en open staan voor suggesties en vragen.
-
Respect
Wij zijn niet van de fluwelen handschoenen en schuwen ook ongemakkelijke discussies niet. We verwachten wél respect voor elkaars begrippen, ervaringen en gezichtspunten.
-
Aanpassingen bij fysieke locaties (waar nodig)
Nog los van de fysieke toegankelijkheid die standaard aanwezig is, creëren wij - waar mogelijk - meer ruimte en veiligheid om het fysiek aanwezig zijn zo laagdrempelig mogelijk te maken. Denk hierbij aan diëten, ruimtes energetisch reinigen, een prikkelarme rustruimte, plek voor hulphonden, genderneutrale toiletten, duidelijkheid over de locatie en het programma, betalingsregelingen, mogelijkheid voor persoonlijk begeleiders en tolken.
-
Aanpassingen bij online evenementen (waar nodig)
Ook hier geldt: wij willen laagdrempelige deelname garanderen. Denk hierbij aan duidelijkheid en overleg over het programma en pauzetijden, achteraf beschikbaar stellen van teksten en materialen om in eigen tempo nog eens door te nemen, mogelijkheid om persoonlijke voornaamwoorden te kiezen en mogelijkheid voor tolken.
Heb je vragen of je ergens aan kunt deelnemen? Neem contact met ons op! In overleg is (bijna) alles mogelijk.